Вчера в София беше организирана извънредна протестна акция от Националната гражданска

...
Вчера в София беше организирана извънредна протестна акция от Националната гражданска
Коментари Харесай

Борбата за истинска детска болница продължава

Вчера в София беше проведена изключителна протестна акция от Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница ". На митинга са участвали няколкостотин души, а членовете на самодейността във Facebook наброяват над 7000 души. Основната цел на акцията е събирането на подписи в поддръжка на седем съответни претенции, които ще бъдат внесени в Министерския съвет и Народното събрание на Република България.



Хората, които стоят зад гражданската самодейност, са удовлетворени от поддръжката,  каза за Момичетата от града Емилия Славова, която е част от Инициативния комитет " За същинска детска болница ", с който група деятели - лекари, архитектви, адвокати и родители, са решили да трансформират най-малко с малко детската здравна грижа у нас. Събраните подписи са около 1000, което е един сериозен първичен триумф, считат уредниците. Особено в този момент, когато хората към момента са уплашени за здравето си, употребявали са слънчевия неделен ден да излязат с децата си в природата след дълга карантина или към този момент са се подписали и не виждат смисъл да отидат и на акцията.

И в случай че се чудите за какво откакто сполучливата електронна подписка, подкрепена от повече от 17 хиляди жители, не е задоволителна следващи дейности, ето и обяснението. Онлайн подписката е единствено с две искания - оставката на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и анулация на контракта за 100 млн. лв., с който здравното министерство се пробва да убеди жителите, че може да трансформира един зарязан (и към този момент опасен) градеж в приветлива среда за заболели деца и обезпокоени родители. И въпреки че до този миг нито едно от двете претенции не е реализирано, тя не е на вятъра. Защото с изключение на, че информира обществеността за казуса с новата детска болница, провокира и обществени полемики, отзиви на специалисти и необятен медиен отзив.  



А с формалното вписване на Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница ", учредена на 07.03. 2020 година,  идват и съответните претенции, които ще бъдат импортирани при ръководещите. Сред тях, несъмнено, е отмяната на оповестената през юли 2019 социална поръчка за дотъкмяване на градежа в Комплекса на Александровска болница, както и избор на терен за строителство, който разрешава построяването на болница, отговаряща на актуалните условия за качествено лекуване на деца и досегаемост.

Много се изписа за това по какъв начин в чужбина се построяват многопрофилни детски лечебни заведения, доста специалисти потвърдиха, че могат да се включат със познания и умения, тъй че на следващия ден децата ни да се радват на съвременна здравна грижа. Много са и тези по веригата, които ще се облагодетелстват от спорните решения на здравното министерство. Но без значение от това дали сме оптимисти или песимисти по въпроса с детската болница, не можем просто по този начин да бездействаме. За всички, които не съумяха да се включат тази седмица, уредниците дават обещание още акции и благоприятни условия до края на месец май. Следете страницата " " за повече информация. За да не се чудим утре още веднъж кой и по какъв начин е " обърнал колата ". 

 
" За " или " срещу " детските градини – алтернатива тука всяка оставете
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР